Skip to main content

FysioFitness

Grand Ballon

Image result for grand ballonGrand Ballon is ons volgend doel voor 2019. Wat maakt deze beklimming vanuit Moosch nu dé variant van de Grand Ballon, terwijl de versie vanuit Cernay moeilijker is? Het antwoord is simpel; dit is de moeilijkste beklimming naar de top van de Grand Ballon zonder tussentijdse afdaling. Geen ruimte voor herstel dus. Deze variant van de Grand Ballon bestaat uit lange stukken die net onder de 10% liggen. In tegenstelling tot veel andere constante beklimmingen in de Vogezen, is dit net een paar procent steiler. En die paar precentjes doen bij veel fietsers exponentieel meer pijn.

De beklimming start in Moosch bij de afslag richting Geishouse. De eerste kilometer kronkelen onder plezante stijgingspercentages door een bos omhoog. Net voor Geishouse laat je het bos achter je en kun je genieten van de prachtige vergezichten. Net voor het uitrijden van het dorp pak je bij het bushokje de weg schuin naar rechtsachter. De top van de Grand Ballon staat hier aangegeven op een houten bord in plaats van de gebruikelijke richtingaanwijzers.

De top is nu nog ruim 7 kilometer verder, maar het moeilijkste begint nu. De weg wordt kleiner en slechter van kwaliteit. Vooral het eerste gedeelte dat rechtuit gaat is pittig. Daarna draait het weggetje het bos in en kronkelt onder afwisselende omhoog. Wie van constante beklimmingen houdt kan hier helemaal kapot gaan. Na het bos volgt een kort steil stuk richting Haag, een t-splisting met een Auberge. Wie zijn laatste sprintkrachten heeft gebruikt om bij de auberge te komen komt zichtzelf goed tegen, want de echte top ligt nog ruim een kilometer verder.